Hatalmas lehetőségeket rejtenek magukban a mikrogridek

2022 november 3.
Szerző: Dr. Szabó Gergely
  • Energia és közszolgáltatások

Az időjárásfüggő villamosenergia-termelők nagyszámú hálózati csatlakozása komoly kihívás elé állítja mind a MAVIR-t, mind az egyes DSO-kat is.

A MAVIR Üzemi Szabályzatának 2022. nyári módosításai nyomán a háztartási méretű kiserőmű kategóriába nem tartozó új naperőművek esetén a beépített teljesítmény 30%-ának megfelelő teljesítőképességű, ún. aFRR kiegyenlítő szabályozási szolgáltatás nyújtására és kapacitás felajánlására alkalmas berendezés (pl. akkumulátor) létesítése szükséges. A háztartási méretű kiserőművek (túlnyomórészt lakossági napelemes rendszerek) közcélú hálózatba történő feltáplálásának lehetősége pedig ideiglenesen felfüggesztésre került a 413/2022. (X.26.) Kormányrendelet alapján. A mikrogridek a fenti intézkedésekre gyógyírként szolgálhatnak, sokkal rugalmasabbá téve a termelést és a felhasználást.

Mik azok a mikrogridek és miért hasznosak?

A microgrid, avagy magyarul mikrogrid olyan helyi energiarendszer, helyi hálózat, amely egyetlen ellenőrizhető egységként képes villamos energiát termelni, elosztani és vezérelni. A mikrogridek a közcélú hálózatra csatlakoztatva, akár szigetüzemben, vagy kellően szabályozva mindkét előbbi módon is képesek ellátni a feladataikat, így forradalmasítva az energiafelhasználás kezelését.

A mikrogridek ipari parkokban, kereskedelmi övezetekbenbevásárlóközpontokban, kritikus infrastruktúrákban, de akár egy kisebb lakóközösségen belül (háztömbökben, társasházakban) is hasznosak lehetnek, ellátva a helyi energiaigényeket, valamint szükség esetén elősegítve a helyi villamosenergia-hálózat stabilitását.

A mikrogridek a helyi felhasználói igényeket tudják optimálisan kielégíteni napelemek (vagy más energiatermelő egységek), energiatárolók (akkumulátorok), fogyasztó berendezések (pl. e-töltők), illetve a rendszer és az energiafogyasztás szabályozására, kezelésére szolgáló eszközök útján.

Az energiatermelés decentralizációja és a digitalizáció folytán már rendelkezésre állnak azok a rendszerbe illeszthető elemek, amelyek kiaknázásával a termelők és felhasználók mellett a DSO-k is növelhetik a hatékonyságukat, rugalmasságukat és a rendszer stabilitását.

Mikrogridekkel kapcsolatos szabályozás

A mikrogridek létrehozását formálisan a 414/2022. (X.26.) Kormányrendelet tette lehetővé. Az új szabályok alapján a közcélú hálózatra csatlakozó aktív felhasználó (aki saját maga által termelt vagy tárolt villamos energiát a saját csatlakozási pontján felhasználja vagy tárolja, a közcélú hálózatba betáplálja, vagy fogyasztásának vagy betáplálásának rugalmasságát felajánlja, úgy, hogy az nem minősül önálló foglalkozása vagy elsődleges gazdasági tevékenysége céljából kifejtett tevékenységnek) létesíthet magánvezetéket annak érdekében, hogy az általa termelt villamos energiát más felhasználóval vagy vételezővel megossza.

Az új szabályozás folytán bővül a magánvezeték létesítése és magánvezetéken való vételezés lehetősége, így a mikrogriden keresztül vételezett áram kapcsán jelentős megtakarítások érhetők el a rendszerhasználati díjak tekintetében, mivel „házon belül”, magánvezeték útján történik a vételezés. Ezzel pedig (bizonyos feltételek mellett) akár a szomszéd napeleméről is fűthető lesz a medencénk.

A 414/2022. (X.26.) Kormányrendelet által biztosított lehetőségeket a VET és VET Vhr. magánvezetékre vonatkozó szabályainak (sőt akár egyéb kapcsolódó jogszabályok) felülvizsgálatával, módosításával lehet a jövőben konkretizálni annak érdekében, hogy a mikrogridekkel kapcsolatos műszaki, elszámolási, sőt adózási kérdések is tisztázva legyenek.

Amennyiben pedig mindehhez hozzátesszük az aktív felhasználók, a termelő-fogyasztó, az együttesen eljáró termelő-fogyasztók, a megújulóenergia-közösség, az energiaközösség, illetve az aggregátorok szerepét, lehetőségeit (különösen a villamosenergia-megosztást, illetve aggregálást), akkor egyértelművé válik, hogy hatalmas potenciál van a mikrogridekben.

Továbbá mindebből az is egyértelmű, hogy egyáltalán nincs világvége a MAVIR Üzemi Szabályzatának 2022. nyári módosításai, illetve a háztartási méretű kiserőművek feltáplálásának felfüggesztése miatt, bőven van lehetőség hatékony beruházásokra.