Ferenc pápa európai ügyvédeket fogadott, köztük irodánk alapító partnerét

2023 augusztus 29.
Szerző: BRSP
  • Rendezvény

Ferenc pápa a Vatikánban fogadta az európai jogászok szűk körű küldöttségét, köztük a CCBE elnökét, Panagiotis Perakist és a Magyar Ügyvédi Kamara képviseletében irodánk alapító partnerét, Dr. S. Szabó Pétert is, aki a magyar CCBE delegáció egyik tagja.

A látogatást a Francia Ügyvédi Kamara szervezte meg. Ez a találkozó a 2022-ben számos ügyvédi kamara, köztük a Magyar Ügyvédi Kamara, és több ügyvédi szervezet által aláírt „Bécsi Nyilatkozat” folytatása, amely az Európa Tanács tagállamait arra szólítja fel, hogy kötelezzék el magukat a jogállamiság és az igazságszolgáltatás függetlensége mellett, különösen az ukrajnai háborúval összefüggésben.

A pápa köszönetet mondott az európai ügyvédeknek „a demokrácia, a szabadság és az emberi méltóság tiszteletben tartásának előmozdításához való e fontos hozzájárulásért”. Ferenc pápa beszédében kiemelte az ügyvéd-ügyfél kommunikáció titkossága védelmének fontosságát is, párhuzamot vonva a gyónási titokkal, és aláhúzta, hogy ez egy olyan fórum, „ahol az ember elmondhatja az igazságot az ügyvédjének, hogy az ügyvéd segíthessen”.

Az európai ügyvédeket arra bátorította, hogy „kitartóan” gyakorolják hivatásukat, „az igazság és az igazságosság szolgálatára irányulva, amely a világ békéjének és társadalmunk harmóniájának előmozdításához szükséges”.

Ferenc pápa és dr. S. Szabó Péter